پیشنهاد برای تهیه رادیوگرافی داخل دهانی مناسب در کودکان
جولای 23, 2016رادیوگرافی های سه بعدی
آگوست 7, 2016رادیوگرافی های پری اپیکال
رادیوگرافی های پری اپیکال زمانی که دندان و بافت های مجاور آن باید معاینه گردند مورد استفاده است . برای رادیوگرافی های داخل دهانی معمولی پنج سایز فیلم بر اساس ISO ( سایز 4-0 ) در بازار موجودند . برای رادیوگرافی های داخل دهانی دیجیتال هم رسپتور با سایز مشابه یا کمتر در دسترس هستند .
یک حساب سرانگشتی نشان می دهد که سایز رسپتور باید با اندازه مشکل موجود هماهنگ باشد تا تعداد کلیشه های لازم را کاهش دهد . به هر حال مخصوصا در کودکان ، این قانون باید با دقت زیاد مورد استفاده قرار گیرد چون ممکن است گیرنده تصویر با سایز بزرگ تاثیر منفی روی همکاری کودک بگذاردو در نهایت موجب کاهش کیفیت کلیشه رادیوگرافی گردد .
رادیوگرافی های پری اپیکال با تکنیک موازی یا نیمساز می توانند تهیه شوند . تکنیک موازی ترجیح دارد چون تهیه آن آسان تر بوده و تصویر واقعی تری از دندان و استخوان آلوئول مجاور ( کمترین بدشکلی یا distortion) را ایجاد می کند . البته در کودک کم سن و سال کاربرد این تکنیک ممکن است مشکل باشد چون نیاز به یک فیلم نگه دار دارد که جایگذاری آن به علت کوچکی حفره دهان سخت است .
در کودکانی که در سنین 3-0 سالگی قرار دارند به طور کلی تهیه رادیوگرافی پری اپیکال مشکل است . هنگامی که مثلا به علت تروما به دندان های قدامی فک بالا نیاز به رادیوگرافی وجود داشته باشد ، یک رسپتور تصویر رادیوگرافی با سایز 2 که با یک سوزن گیر به صورت موازی با پلن اکلوزالی قرار گرفته استفاده می شود که در اینصورت دسته اشعه X بصورت عمود به خط فرضی که نیمساز مابین زاویه میان سطح گیرنده و محور طولی دندان قدامی است تابانده می شود .
استفاده از سوزن گیر باعث آسان شدن نگه داشتن رسپتور توسط والد در موقعیت درست آن هنگام تهیه رادیوگرافی می شود . راه حل دیگر این است که کودک روی زانوی والد بنشیند و یک سوزن گیر برای ثبات به صفحه فسفر دار یا فیلم در ناحیه مولرها مخصوصا در کودکان غیرهمکار استفاده می شود ولی با سنسور نمی تواند استفاده گردد چون از صفحه فسفردار و فیلم ضخیم تر است . در صورت استفاده از سنسور باید آن را با یک هدایت کننده دسته اشعه که امکان همکاری بیمار برای نگهداری آن در موقعیت مناسب را فراهم می کند بکار برد .کودک خردسال روی ران والد در طی تهیه رادیوگرافی می نشیند . برای اجتناب از حرکت کودک ، والد باید دستان کودک را با یک دستش بگیرد و سر کودک را با دست دیگرش حمایت کند . سر کودک باید روی شانه والد تکیه کند . پاهای کودکی که خیلی کوچک است در صورت لزوم باید میان پاهای والد بصورت ثابت قرار بگیرد .
بیشتر بدانید :
رادیوگرافی پانورامیک ، رادیوگرافی رایج برای ارتودنسی