دستگاه OPG
ژانویه 15, 2015عکس OPG
ژانویه 17, 2015ناهنجاری های فکی
برای تعیین تناسب چهره باید تمام اجزا آن از قبیل موها، پیشانی، ابروها و… بررسی شوند که فک بالا، پایین و دندانها هم از جمله همین اجزا هستند.
بعضی اوقات افراد فکر میکنند اگر تغییری در فک شان داده شود چهره شان زیباتر میشود درصورتی که شاید اصلاَ فکها مشکلی نداشته باشند و ناهنجاری مربوط به قسمت دیگری از صورت باشد.
ناهنجاریهای فک می توانند مادرزادی باشند یعنی مشکل فک بصورت ژنتیکی به بیمار ارث رسیده باشد. گروه دیگر ناهنجاریهای اکتسابی هستند، مثل مکیدن انگشت در دوران کودکی یا ضربه خوردن به فک در دوران کودکی و نوزادی که ممکن است باعث بروز ناهنجاریهای شدیدی در فکها شود.
انواع ناهنجاری های فکی
( Open Bite ) باز بودن بایت : در این حالت دندان های دو فک از جلو بر روی هم قرار نمی گیرند.
(Deep Bite ) عمیق بودن بایت : در این ناهنجاری دندان های جلوی فک بالا کاملا روی دندان های فک پایین را می گیرد.
(Cross Bite ) کراس بایت : دندانهای فک بالا به طور طبیعی جلوتر از فک پایین است ولی در حالت کراس بایت دندانهای دو فک کاملا بر روی هم قرار می گیرند.
( Tooth Protrusion ) بیرون زدگی دندان ها : مثل حالت گرازی یا خرگوشی که در موارد شدید می تواند مانع از بسته شدن لب ها گردد.
ناهنجاری های فک می توان ارثی باشد مثل نژاد آفریقایی که هر دو فک بیرون زده و جلو آمده است و یا اکتسابی باشد مثل مکیدن انگشتان در دوران کودکی!
قبلا اعتقاد بر این بود که برای درمان ناهنجاری های فکی باید تا سن 18 سالگی صبر کرد ولی امروزه اعتقاد بر این است که به محض تشخیص مشکل باید برای درمان آن اقدام کرد.
برای رفع مشکلات فک از ارتودنسی و یا جراحی و یا تلفیقی از این دو بهره می گیرند.
در تجویز جراحی اول باید عامل ایجاد کننده ناهنجاری مشخص شود. چون شاید اصلاَ مشکل از فک نباشد. سپس تناسب اجزای صورت و وضعیت ناهنجاری فکی در کل صورت مد نظر قرار می گیرد. در اینجا ما معمولاَ از روشهایی مثل رادیوگرافی، عکس از چهره یا تهیه مدلهای گچی از فکین برای بررسی بهتر ناهنجاری استفاده می کنیم. به این ترتیب ما متوجه می شویم که آیا اصلاَ ناهنجاری فکی وجود دارد یا خیر و اگر وجود دارد چه عاملی آن را ایجاد کرده و چطور باید آنرا با توجه به سایر اجزای صورت تصحیح کرد.
جراحی فک اغلب یک کار تیمی با همکاری جراح دهان و فک و صورت و متخصص ارتودونسی انجام می شود. هر دو این ها رشته های تخصصی دندان پزشکی هستند چراکه دندانها در این جراحی نقش بسیار مهمی دارند.
برای انجام یک درمان ایدهآل باید روابط فکی و دندانی بیمار تصحیح و تثبیت شود که این در حیطه کاری رشته های دندان پزشکی است. معمولاَ بیمار قبل از جراحی توسط ارتودونتیست تحت درمان قرار میگیرد تا قوسهای دندانی و خود دندانها وضعیت ایدهال برای جراحی را بدست آورند و پس از آن جراحی انجام شود.
بعد از تشخیص دقیق ناهنجاری و طراحی درمان جراحی، معمولاَ ترجیح می دهیم تا از یکی دو سال قبل از عمل، درمان ارتودونسی برای جراحی آغاز شود تا وقتی بیمار به سن 18 سالگی رسید بلافاصله جراحی انجام شود و برای بیمار زمانی از دست نرود و ناهنجاری هرچه زودتر برطرف شود.