دندان درد
آگوست 7, 2015مفاهیم رادیولوژی
آگوست 14, 2015بررسیMRI و عروق لنفاتیک
بررسیMRI و عروق لنفاتیک درالگوی قرارگیری محتویات مندیبولار کانال در اجساد با دندان بالای بیست سال در رادیوگرافی پانورامیک که عکسبرداری از تمامی دندان ها در زوایای مختلف انجام می شود، موضوعی درباره دقت رادیوگرافی پانورامیک مورد بحث است که در ادامه به آن پرداخته ایم.
سابقه و هدف : X دانستن موقعیت کانال مندیبل در جراحی های دنتو آلوئولر به خصوص جراحی مولر سوم از آن رو اهمیت دارد که ؛ آسیب به کانال باعث تغییر حس در لب پایین و ناحیه اطراف دهان خواهد شد .
این طرح که جزء موارد پایه آناتومی و جراحی می باشد،فرصت آشنایی دقیق تر با میکروآناتومی منطقه حساسی چون ناحیه مولر سوم و خلف سوراخ چانه ای را به ما می دهد. نداشتن دقت کافی رادیوگرافی پانوراميك به علت نداشتن بعد سوم در درمان های دندان عقل ( نهفته و غیر نهفته ) که به شکل روتین استفاده می شود نیاز به دقت بیشتری در برخورد با موضوع می باشد.هدف از این مطالعه تعیین دقیق محل عصب اینفریور آلوئولار توسط MRI وبررسی عروق لنفانیک در کانال مندیبل بود X مواد و روش ها : X نمونه ها(١۰ عدد نیم فک راست پایین دارای دندانهای ۵ تا۸) پس از تهیه در سالن تشریح پزشکی قانونی در دمای١٨ – درجه سانتیگراد فریز شده ، قبل از بررسی توسط دستگاه ١.٥ تسلا MRI در دمای اتاق قرار گرفتند.
![بررسیMRI و عروق لنفاتیک](http://drbassiriradiology.ir/wp-content/uploads/2015/05/ct1.jpg)
بررسیMRI و عروق لنفاتیک
جهت بررسی هیستولوژیک ، بلوکهای پارافینی از نمونه ها در سه مقطع( قدام، میانه و خلف) تهیه شده و سپس به شکل روتین در آزمایشگاه پاتولوژی با دستگاه میکروتوم به برشهای ۵ میکرون سکشن داده شد. سپس با روش رنگ آمیزیIHC به روش envision+/HRP با کمک آنتی بادی podoplanin (11-003،Angio Bio ،Del Mar،CA،USA) که مارکر اختصاصی جهت رنگ آمیزی اندوتلیال لنفی می باشد،نمونه ها رنگ آمیزی شده و با میکروسکوپ نوری مشاهده شدند X نتایج: X تصاویرMRI محدوده کانال و مقطع آن را در نمای ساجیتال و کرونال نشان داد ولی محتویات کانال تنها به صورت هاله ای در مقطع کرونال نمایان شد و به علت وضوح ناکافی تصاویر ثبت یافته ها ناممکن شد.
در تصاویر میکروسکوپی لام های هیستولوژیک رنگ آمیزی شده به روش IHC ، در تمام نمونه ها عروق لنفاوی در حد مویرگی بوده و الگوی قرارگیری آنها نسبت به سایر محتویات مندیبولار کانال یکسان بوده و در اطراف تنه های عصبی و اطراف عروق خونی در تمام جهات قرار داشتند X نتیجه گیری: X در بیشتر مطالعات انجام شده تا کنون ، عصب که بیشترین فضای کانال را اشغال کرده است به دلیل اهمیتش مورد بررسی قرار گرفته در حالیکه عروق خونی و لنفاوی کمتر مورد توجه قرار گرفته اند، به خصوص عروق لنفاوی.که این ممکن است به دلیل مشکل شناسایی بعلت کلاپس عروق پس از مرگ باشد.و این در حالی است که سیستم واسکولار به دلیل نقش مهمی که در هموستاز و ایمنی به عهده دارد ممکن است به طور غیر مستقیم در صدمات و دردهای پس از اعمال جراحی در ناحیه کانال(ایمپلنت،ارتوسرجری) نیز نقش بسزایی داشته باشد. در رنگ آمیزی معمولی به روش H&E عصب و عروق خونی شناسایی می شوند در حالیکه برای بررسی حضور رگ لنفی نیاز به رنگ آمیزی با روشهای اختصاصی جدید می باشد.