جوانب مثبت و منفی رشته رایولوژی دهان فک و صورت
جولای 21, 2015اثر اشعه بر روی جنین
جولای 29, 2015توموگرافی اسپیرال و خطی
در این مقاله مقايسه دقت توموگرافي Cranex Tome اسپيرال و توموگرافي ProMax خطي جهت ارزيابي كميت استخوان در قسمت خلف ماگزيلا را بررسی می کنیم.
اما در این بین به بحث بررسی آن در موضوع رادیولوژی دهان فک و صورت هم پرداخته ایم.
درمان با ايمپلنت هاي دنداني نياز به طرح درمان دقيق جهت حصول نتايج قابل پيش بيني دارد. راديوگرافي جهت ارزيابي كميت و مورفولوژي استخوان آلوئول باقي مانده در محل ايمپلنت دنداني و ساختما ن هاي آناتوميك اطراف، به ويژه موقعيت كانال منديبل و سينوس ماگزيلا انجام مي گيرد
انتخاب تكنيك راديولوژي بايستي بر پايه برآورد كيفيت مورد نياز تصوير با توجه به خطرات اشعه و هزينه هاي مربوط باشد.
(Computed Tomography) CT سال هاي زيادی به دليل تهيه تصاوير سه بعدي و بسيار دقيق به عنوان standard gold بوده است. با اين وجود معاينات CT گران بوده و دوز نسبتاً بالايي به بيمار مي رساند.
اخيراً (Cone beam Volumetric Tomography) CBVT در دندانپزشكي معرفي شده كه چشم انداز تازه اي در تصويربرداري قبل از ايمپلنت گشوده است. مطالعات نشان دهنده دقت مشابه CT و CBVT در اندازه گيري هاي خطي و زاوي ه اي در طرح درمان ايمپلنت می باشد.
بالاتر بودن رزولوشن CBVTنسبت به CT در تعیین PDL و لامينادورا و قابل اطمينان بودن آن در تعيين ارتباط ايمپلنت با ساختارهاي آناتوميكي نشان داده شده است. امروزه CBVT به دليل داشتن نرم افزارهایی با امكان طرح ريزي فوري درمان، دقيق ترين دستگاه راديوگرافي موجود براي ارزيابي ايمپلنت هاي دهاني مي باشد.
عامل قابل ارزيابي ديگر در تهيه تصاوير CBVT میزان دوز اشعه رسيده به بيمار مي باشد . با وجود اينكه مقدار دوز رسيده به بيمار به ميزان قابل توجهي پايين تر از تصاويرCT است. اما حداقل دوز مؤثر 3 برابر تكنيك پانوراميك می باشد.
بررسي مقدار دوز رسيده به بيمار در تکنیک های CT ،CBVT و توموگرافي معمولي نشا ن دهنده پايين تر بودن دوز جذبي در توموگرافي معمولي نواحي قدامي و نواحي خلفي يك كوادرانت نسبت به دو تكنيك قبلي می باشد. بنابراين، با توجه به دسترسي بيشتر به اين تكنيك و ميزان بالاي درمان ايمپلنت نواحي كوچك، دقت تصاوير توموگرافي معمولي نياز به بررسي بيشتر دارد.
نياز به تجربه و مهارت بيشتر در تفسير تصاوير توموگرافي به دليل سايه هاي غيريكنواخت تصوير ناشي از قرار گرفتن ساختمان ها در مسير پرتو و متغير بودن كيفيت تصاوير از جمله عواملي است كه ميزان تقاضاي تصاوير توموگرافي را كمتر كرده است . البته در توموگرافي معمولي هرگونه مشكل تصويربرداري در ارتباط با بيمار را مي توان مشاهده و در صورت لزوم بلافاصله تجديد نمود و از بروز مشكل در ساير نواحي پيشگيري كرد.
به دليل مزايا و معايب هر تكنيك عقايد مختلفي در مورد انتخاب تكنيك تصويربرداري مناسب وجود دارد در مقاله اي از آكادمي راديولوژي دهان و فك و صورت آمريكا پيشنهاد شد كه برخي از انواع راديوگرافي كراس سكشنال باي د بخشي از طرح درمان ايمپلنت بوده ، توموگرافي معمولي روش انتخابي براي اكثر بيماران باشد.