فارغ التحصیلی دستیار رادیولوژیست
می 26, 2015تصویر پانورامیک
می 26, 2015خطر رادیوگرافی دندان
ممکن است موضوعی درباره رادیوگرافی پانورامیک و یا سی تی اسکن دندان، حتی رادیولوژی دهان فک و صورت، ذهن شما را با خطر رادیوگرافی دندان مشغول کرده باشد. اینکه ممکن است گسترش سریع سرطان تیروئید باشد که این افزایش می تواند احتمالا به علت استفاده از عکسبرداری “ایکس ری” از دندان باشد.
به دندان پزشکان توصیه می شود که می توانند هنگام عکس برداری پیش بند محافظ را بالا آورده بطوری که گردن بیمار را کاملا بپوشاند.
همچنین وسیله ای بنام “محافظ تیروئید” وجود دارد.
در ادامه درباره رادیوگرافی به طور کامل می خوانیم.
رادیوگرافی ها دقیق ترین رکوردهای پزشکی هستند. هم به لحاظ نوع اطلاعاتی که ارائه می دهند و هم به لحاظ تطلبق با واقعیت. به همین دلیل است که شرکتهای بیمه برای پرداخت حق الزحمه بسیاری از خدمات ارائه رادیوگرافی را ضروری می دانند. بعلاوه مطالعات دینامیک تصویر برداری روند و ماهیت بیماریها را نشان می دهند. بنابراین تمامی آنها باید توسط بیمار و دندانپزشک حفظ و نگهداری شوند.
در اینکه اشعه ایکس اشعه یونیزان است و یکسری عوارض قطعی و احتمالی متعاقب پرتو تابی برای بیمار حادث می شود شکی نیست و محافظت از بیمار در حین تصویر برداری یک اصل پذیرفته شده رادیو بیولوژی است. اما حفاظت اصول و روشهای شناخته شده خودش را دارد. به این معنا که در تهیه رادیو گرافی های داخل دهانی علیرغم اندک بودن اشعه پراکنده و دوز جذبی استفاده توامان از محافظ تیرویید و پیش بند سربی که تا روی زانوها را بپوشاند الزامی است.
اما در رادیوگرافی پانورامیک و نماهای قدامی خلفی جمجمه استفاده از محافظ تیرویید سبب ایجاد سایه اپک روی مندیبل شده و هدف تصویر برداری که تهیه تصویر از مجموع ماگزیلوفاسیال است مخدوش می کند ضمن آنکه به دلیل کالیماسیون بسیار دقیق و ظریف دسته پرتو در ماشینهای پانورامیک میزان اشعه پراکنده بسیار جزیی و عمدتا در محدوده جمجمه است که توسط سرجذب می گردد و بنابراین استفاده از پیش بند سربی در کاهش دوز جذبی بدن نقش موثری ندارد اما در بعضی منابع گفته شده درتهیه تصاویر پانورامیک به منظور تاثیر مفیدتر باید پیش بند سربی از پشت به بیمار پوشانده شود.
در مورد سرطان تیرویید القا شده توسط رادیوگرافیهای تشخیصی دندانی بنده تحقیق مستندی نه در منابع داخلی و نه خارجی مشاهده نکرده ام اکثر مطالعات در این زمینه عوارض را پس از رادیو تراپیهای با دوز بالا یا حوادث تابشی مثل واقعه چرنوبیل یا بمباران اتمی بررسی کرده اند..چرا که سرطان تیرویید از عوارض آستانه دار و وابسته به دوز محسوب می شود یعنی برای ابتلا به سرطان تیرویید القا شده توسط اشعه بیمار باید حداقل10 میلی سیورت اشعه(دوز موثر) در ناحیه تیرویید دریافت نموده باشد. که حتی در یک سری کامل دهانی یا ترکیبی از رادیوگرافیهای معمول تشخیصی دندانپزشکی چنین دوزی جذب نمی شود.