کاربرد رادیوگرافی پانورامیک در تشخیص ضایعات فکی
مارس 25, 2016رادیوگرافی پانورامیک و توموگرافی معمول
آوریل 4, 2016رادیوگرافی پانورامیک
به منظور استفاده مناسب از تکنیک پانورامیک ، دانستن اصول فیزیکی و چگونگی تصویرسازی آن ، امری ضروری است.
به دلیل چرخش منبع اشعه و فیلم در این تکنیک ، کانون های تصویربرداری متفاوتی در ابعاد عمودی و افقی ایجاد می گردند . در بعد افقی ، کانون تصویربرداری همان مرکز چرخش دسته پرتو می باشد که به عنوان کانون فانکشنال عمل کرده و نقطه کانونی موثر (effective focal spot) نامیده می شود .در حالی که ، در بعد عمودی ، نقطه کانونی موجود در آند تیوب اشعه x به عنوان نقطه کانونی فانکشنال عمل می کند . اگر فرض کنیم که یک منبع ثابت اشعه x ، در داخل دهان و در فاصله ای از دندان ها قرار گرفته و دندان های قدامی را تحت تابش قرار دهد ، همچنین یک فیلم رادیوگرافی نیز به صورت منحنی شکل در خارج دهان قرار گرفته باشد در این صورت تصویر دندان های مذکور دچار بزرگنمایی یکنواختی شده و بر روی فیلم مشاهده می گردد .حال اگر همین ناحیه توسط یک منبع متحرک اشعه x و یک فیلم ثابت تصویربرداری شود ، بزرگنمایی تصویر به دست آمده در بعد افقی مشابه تصویر قبلی بوده ولی در بعد عمودی ، میزان بزرگنمایی متفاوت خواهد بود .
هنگام مشاهده تصاویر پانورامیک در رادیوگرافی پانورامیک ، باید به این نکته توجه داشت که ساختمانهای آناتومیک را بصورت سه بعدی در ذهن خود تجسم نمود . به عنوان مثال، وضعیت قرارگیری ریج مایل خارجی و ریج مایلوهیوئید را در مندیل در نظر بگیرید.همانطور که می دانیم ریج مایل خارجی در سطح باکال و ریج مایلوهیوئید در سطح لینگوال قرار گرفته اند. اما در یک تصویر پانورامیک ، این دو ناحیه فقط چند میلیمتر از یکدیگر فاصله دارند.
هر تصویر پانورامیک در واقع از سه تصویر تشکیل شده است : یک تصویر خلفی – قدامی (Posterior-Anterior) در قدام کانین ها و دو تصویر جانبی (Lateral) راست و چپ که در خلف کانین ها قرار گرفته اند . باید توجه داشت که تصویر نواحی یک ششم قدامی فکین (Anterior Sextants) بیشترین دیستورشن ابعادی را داشته و آرتیفکت های مربوط به مهره های گردنی بر روی این ناحیه سوپرایمپوز می گردد .
لطفا مطالب دیگر سایت را نیز مطالعه نمایید:
حفاظت در برابر تابش اشعه در تکنیک رادیوگرافی پانورامیک