مشکلات و آسیب شناسی دهان فک و صورت
آگوست 30, 2015رادیولوژی مداخله ای
سپتامبر 5, 2015مروری بر اثر پرتوها بر رویان و جنین
در بحث رادیولوژی دهان فک و صورت، موضوعی که مطرح می باشد، بررسی اثرات مضر آن روی بدن می باشد، به عنوان مثال اثر پرتوهای رادیولوژی را روی جنین بررسی می کنیم.
در میان آثار سوماتیک ( بدنی ) تشعشع ، به جز سرطان ، اثر پرتوها بر روی جنین در حال رشد و توسعه از نگرانی های عمده می باشد . آثار کلاسیک به ترتیب زیر است :
1- آثار کشنده : که به وسیله تشعشع قبل یا بلافاصله پس از لانه گزینی رویان در دیواره رحم القا می شود ؛ یا آنکه با تابش گیری از دزهای بسیار بالاتر در مراحل توسعه و تکوین داخل رحمی به مرگ پیش از تولد یا مرگ نوزاد در بدو تولد منجر می شود .
2- ناهنجاری ها : که از ویژگی های اثر تشعشع بر رویان در دوره اندامزایی است؛ طی آن ساختمان های بدن شکل می گیرند و به ویژه در مراحل فعالیت زیاد تقسیم سلولی در اندام تابش دیده حایز اهمیت است .
3- اختلال در رشد : بدون بروز ناهنجاری فیزیکی در تمام مراحل توسعه به ویژه در اواخر دوره بارداری ایجاد می شود .
عوامل اصلی و حائز اهمیت شامل دز تشعشع و مرحله بارداری است . آهنگ دز نیز مهم می باشد . زیرا بسیاری از آثار آسیب شناختی در رویان به طور قابل ملاحظه ای با کاهش آهنگ دز کاهش می یابند .
باید توجه داشت ناهنجاری های مادرزادی ، حتی بدون تابش گیری مصنوعی و در حد دریافت شده از منابع طبیعی ، در تمام گونه های جانوری ایجاد می شود. میزان بروز تا حد زیادی به زمان شمارش ناهنجاری ها بستگی دارد . میزان شیوع نوزادان ناهنجار به طور متوسط برای انسان در بدو تولد حدود 6 درصد است . بعضی از ناهنجاری ها پس از تولد ناپدید می شوند اما بسیاری پس از مدتی ظاهر می گردند ؛ بنابراین در بدو تولد مورد شمارش قرار نمی گیرند . در صورت بررسی کودکان به جای نوزادان شیوع کلی تقریباً دو برابر است ، یعنی 12 درصد . هر گونه سنجشی از تاثیر تشعشع در خصوص القای آسیب در رحم باید در مقایسه با سطح طبیعی ناهنجاری ها در نوزادان صورت پذیرد.