حفاظت در برابر تابش اشعه در تکنیک رادیوگرافی پانورامیک
مارس 12, 2016رادیوگرافی پانورامیک
آوریل 2, 2016لزوم کاربرد رادیوگرافی پانورامیک در تشخیص ضایعات فکی ، به خصوص ضایعاتی که امکان گسترش بیشتری دارند ، مورد قبول اکثر رادیوژیست ها (رادیولوژِی دهان فک و صورت ) می باشد . حتی تشخیص بعضی از این ضایعات بدون داشتن یک رادیوگرافی پانورامیک مناسب غیرممکن خواهد بود.
ضایعات رادیولوسنت :
1 – رادیولوسنسی های پری کورونال : این رادیولوسنسی ها همراه با تاج یک دندان رویش نیافته دیده می شوند . بعضی از این ضایعات کاملا رادیولوسنت بوده و بعضی دیگر دارای نقاط رادیولوپک می باشند.
2 – رادیولوسنسی های با مرز مشخص : این گروه عمدتا شامل کیست ها ، برخی از نئوپلاسم های خوش خیم ، مرحله اولیه کریپت های دندانی ، کیست تروماتیک استخوان و فرورفتگی ناشی از غده بزاقی تحت فکی در سمت لینگوال مندیبل می باشد .
3 – رادیولوسنسی های چند حفره ای : رادیولوسنسی های چند حفره ای تمایل به خوش خیمی داشته ، اما دارای ماهیتی مهاجم می باشند . ضایعات این گروه به طور موضعی مخرب بوده و پتانسیل تغییر شکل ناحیه درگیر و همچنین تمایل به عود دارند . از ضایعات این گروه می توان به ادونتوژنیک کراتوسیست ، آملوبلاستوما ، گرانولومای ژانت سل مرکزی ، چرابیسم ، کیست آنوریسمال استخوان ، ادونتوژنیک میکسوما و همانژیومای مرکزی اشاره نمود .
4 – رادیولوسنسی های با مرز نامشخص : این گروه شامل ضایعات التهابی مزمن و یا بدخیم می باشد . تقریبا هر استئومیلیت رقیق شونده مزمن (chronic rarefying osteomyelitis) ، استئورادیونکروز ، متاستاتیک کارسینوما ، موکواپیدرموئیدکارسینومای مرکزی از جمله ضایعات این گروه هستند .
5 – رادیولوسنسی های منتشر : رادیولوسنسی های منتشر به صورت رقیق شدگی ژنرالیزه استخوان (Generalized rarefaction) و بدون مرز مشخص خود را نشان می دهند . از آن جایی که این ضایعات از نظر منشا سیستمیک می باشند ، استخوان های دیگر را هم درگیر می سازند . در بعضی موارد یافته های فکی به تشخیص این بیماری ها کمک می کنند .از ضایعات این گروه می توان به هیپرپاراتیروئیدیسم ، استئوپوروز و استئولیز پیشرونده اشاره نمود .
مطالب مرتبط :