ديسپلازيا با Cone beam CT
جولای 7, 2015کاربردهای توموگرافی و رادیولوژی دهان فک و صورت
جولای 11, 2015میزان توافق رادیوگرافی پانورامیک
تعیین میزان توافق رادیوگرافی پانورامیک و واترز در تشخیص شکستگی های استخوان زایگوما و ریم تحتانی اوربیت
شرح میزان توافق رادیوگرافی پانورامیک :
یکی از فاکتورهای مهم در تعیین موفقیت درمان شکستگی های قسمت میانی صورت تشخیص اولیه و صحیح این شکستگی ها است. ارزیابی ترومای اسکلت صورتی بر اساس معاینات کلینیکی و رادیو گرافیهای مناسب صورت می گیرد. رادیوگرافی پانورامیک به عنوان یکی از رادیوگرافی های کانونشنال قادر است که به طور همزمان ماگزیلا و مندیبل را پوشش دهد و ضمنا در این رادیو گرافی ، تصاویر بخشی از استخوان زایگوما و ریم تحتانی اوربیت را نیز در اکثریت موارد خواهیم داشت. لذا با توجه به اهمیت این رادیو گرافی در تشخیص شکستگی های فک و صورت بر آن شدیم که توافق این تکنیک اختصاصی زایگوما «واترز» در تشخیص شکستگی استخوان زایگوم و ریم تحتانی اوربیت مورد بررسی قرار دهیم.
در این مطالعه توصیفی – تحلیلی رادیوگرافیهای پانورامیک و واترز 58 بیمار را که به منظور رد یا تائید شکستگی ماگزیلوفیشیال در برگه درخواست آنها این دو رادیوگرافی درخواست شده بود انتخاب شدند و بعد از کد گذاری کلیشه ها از متخصص رادیولوژی خواسته شد که در مورد وجود و یا عدم وجود شکستگی های ریم تحتانی اوربیت، زائده ماگزیلاری زایگوما ، زائده تمپورال زایگوما ، قوس زایگوما و دیواره لاترال سینوس در پرسشنامه اظهار نظر نمایند و اطلاعات دموگرافیک بیماران نیز جمع آوری شد. سپس اطلاعات در نرم افزار spss نسخه 11.5 وارد و میزان توافق دو تکنیک به کمک آنالیز توافق کاپا مورد بررسی قرار گرفت.
با توجه به مقادیر کاپا و ضریب اطمینان 95 درصد دو تکنیک واترز و پانورامیک در تشخیص شکستگی در سه موقعیت ریم تحتانی اوربیت، زائده ماگزیلاری استخوان زایگوما و زائده تمپورال استخوان زایگوما در سمت راست بیشترین توافق را در حد خوب نشان می دهند. در حالیکه در سمت چپ حداکثر توافق دو تکنیک در تشخیص شکستگی زایده ماگزیلاری استخوان زایگوما می باشد. و میزان توافق در تشخیص زائده تمپورال استخوان زایگوما در سمت چپ به نسبت سمت راست شدیدا کاهش نشان می دهد. با ضریب اطمینان 95% در کل بدون در نظر گرفتن سمت درگیری ، حداکثر میزان توافق مشاهده شده بین دو تکنیک واترز و پانورامیک در تشخیص شکستگی زائده ماگزیلاری استخوان زایگوما می باشد.
بر اساس این تحقیق و بر اساس میزان توافق به دست آمده ، یافته های پانورامیک را در مورد شکستگی زائده ماگزیلاری استخوان زایگوما و ریم تحتانی اوربیت می توان جدی گرفت و اهمیت این کلیشه را علاوه بر تشخیص شکستگی های ماگزیلا و مندیبل در شکستگی های قسمت میانی صورت و کمپلکس زایگوما بخصوص در بیمارانی که به علت تروما دارای مشکل در اکستنشن گردن رو به عقب هستند را مد نظر داشت.