![رادیولوژی دهان فک و صورت](https://drbassiriradiology.ir/wp-content/uploads/2015/08/رادیولوژی55.jpg)
آسيب شناسی دهان و فک و صورت
جولای 6, 2015میزان توافق رادیوگرافی پانورامیک
جولای 8, 2015گزارش یک موردبررسی فلوريد سمنتواسئوس ديسپلازيا با Cone beam CT
رادیولوژی دهان فک و صورت یکی از شاخه های تخصصی علم دندانپزشکی است که شامل اصول فیزیکی ، تکنیکهای تصویربرداری ، تفسیر وشناخت ضایعات فکی و نیز حفاظت دربرابر تشعشعات کاربردی میباشد.
آموزش درس رادیولوژی دهان فک و صورت به دانشحویان دندانپزشکی با هدف شناساندن رادیولوژی و تکنیکهای آن و کاربرد درتشخیص و طرح درمان ضایعات دندان ، فک و صورت انجام می پذیرد.
اما در این مطلب به بررسی موضوعی درباره ديسپلازي هاي استخواني پرداخته ایم که با رادیولوژی دهان فک و صورت می تواند تصاویری در این باره گرفته شود.
ديسپلازي هاي استخواني گروهي از ضايعات هستند كه در آنها استخوان نرمال توسط استخوان و سمان غير طبيعي جايگزين مي شوند.اين ضايعات بايد از تومورها افتراق داده شوند زيرا روش درمان اين دو كاملا متفاوت است.از لحاظ هيستوپاتولوژيك اين ضايعات شامل موارد زير مي شوند:
فيبروز ديسپلازيا، پري اپيكال سمنتواسئوس ديسپلازيا، فوكال سمنتواسئوس ديسپلازيا، سمنتواسيفاينگ فيبروما
اين بيماري اغلب فاقد علائم است وبه طور اتفاقي در راديوگرافي كشف مي شود كه ما يك مورد از آنها را در اين پوستر گزارش مي كنيم.اين ضايعه اغلب هردوفك را به طور دوطرفه درگير مي كند ولي چنانچه در يك فك باشد در منديبل شايع تر است (با اين حال شيوع آن از نوع پري آپيكال و فوكال بسيار كمتر است).
اپي سنتر آن در داخل آلوئولار پروسس زير آپكس دندان ها و بالاي كانال اينفراآلوئولار است.در ضايعات خيلي وسيع ممكن است اتساع استخوان كورتيكال ديده شود كه موردي كه ما گزارش كرده ايم از اين نوع است.
گزارش مورد: بیمار خانمی 28 ساله ساکن بروجرد می باشد. شکایت اصلی بیمار تورمی صاف و بدون درد در وستیبول باکال سمت چپ مندیبل است که مدت 8 ماه است ایجاد شده است. این تورم در قدام از ناحیه مید باکال دندان پرمولر دوم در سمت چپ شروع شده و به ناحیه مزیوباکال دندان مولر دوم در همان سمت ختم می شود. تورم در لمس سخت و بدون حساسیت می باشد.
مخاط دهان در ناحیه تورم سالم می باشد. بیمار تاریخچه ای از کشیدن دندان مولر سوم همان سمت را در حدود یک سال قبل ذکر می کند.در رادیوگرافی های معمولی به عمل آمده (پری آپیکال و پانورامیک) یک رادیولوسنسی گسترده که تمام طول مندیبل را از چپ تا راست در بالای کانال عصب مندیبل درگیر کرده است دیده شد. این ضایعه حاوی کانون هایی از رادیواپسیتی در داخل رادیولوسنسی می باشد. جهت مشاهده ي بهتر ضایعه یک نمای Cone beam CTاز ماگزیلا و مندیبل به عمل آمد.در داخل ماگزیلا ضایعه اي گزارش نشد.به علت نمای واضح رادیوگرافی ما به ضایعات فیبرواسئوس در مرحله بینابینی مشکوک شدیم.
مواد و روش ها: به علت احتمال بروز استئومیلیت در اثر بیوپسی با یک متخصص جراحی فک و صورت مشورت نمودیم و پس از کسب اجازه از وی مراتب به اطلاع مریض رسید و فرم رضایت نامه پر گردید.سپس اقدام به برداشت بیوپسی از ناحیه ي اتساع نمودیم.
نتایج: گزارش پاتولوژی بیانگر صحت تشخیص رادیولوژیک ما پیرامون وجود FL.C.O.D در فک پایین بود.
بحث: FL.C.O.D در شرایط نرمال نیازی به درمان ندارد ولی باید خاطر نشان کرد که به علت احتمال بروز عفونت ثانویه و استئومیلیت نیاز به رعایت دقیق بهداشت از سوی بیمار است.