میزان توافق رادیوگرافی پانورامیک
جولای 8, 2015بیماری های دهان فک و صورت
جولای 13, 2015کاربردهای توموگرافی و رادیولوژی دهان فک و صورت
در این مطلب که به کاربردهای توموگرافی و رادیولوژی دهان فک و صورت پرداخته ایم، مطلب را در این باره بیان کرده ایم که در ادامه می خوانید.
توموگرافی که بر پایه اشعه مادون قرمز عمل میکند به ثبت و تفسیر تغییراتی که در درجه حرارت سطح بدن رخ میدهد، گفته میشود.
تصویر حاصل از این روش که توموگرام نامیده میشود، الگوی حرارتی سطح بدن را نشان میدهد. در توموگرافی، آشکار ساز، تشعشع حرارتی دریافت شده را به یک سیگنال الکترونیکی تبدیل میکند و سپس آن را علاوه بر تقویت، پردازش میکند تا روی یک صفحه کاتودیک مثل مونیتور قابل مشاهده شود.
تصاویر بدست آمده به صورت سایههای خاکستری رنگ دیده میشوند، یعنی سطوح سردتر به رنگ سایههای خاکستری روشن نمایان میشوند. در توموگرافی رنگی، نواحی گرم، رنگ قرمز و نواحی سر ، رنگ روشن خواهند داشت.
از آنجا که درجه حرارت پوست بدن در نتیجه فرآیندهای فیزیکی، فیزیولوژیک طبیعی یا بیماری تغییر میکند از این خاصیت تغییر گرمایی در عضوی خاص یا در سطح بدن برای آشکارسازی بیماری استفاده میشود.
به عنوان مثال میتوان از شیوه تشخیصی توموگرافی در تشخیص سرطان پستان نام برد. این شیوه تشخیصی علاوه بر اینکه کاملا بدون درد است، سریع و ارزان هم هست و از همه مهم تر به دلیل بی ضرر بودن میتوان آن را بارها تکرار کرد.
ترموگرافی در مامائی نیز کاربرد دارد. جفت از فعالیت بیولوژیکی زیادی برخوردار است. بنا بر این درجه حرارت حاصله در محلی که جفت قرار دارد به طور قابل ملاحظهای بیشتر از بافتهای اطراف است. پس میتوان از توموگرافی، جهت تعیین دقیق محل جفت استفاده کرد.
کاربردهای توموگرافی کامپیوتری با اشعه مخروطی در برخورد با مشکلات اندودونتیک
طراحی CBCT به طور ویژه ای صورت گرفته است تا اطلاعات سه بعدی و بدون دیستورشن از ساختارهای اسکلتی صورت، دندانها و بافتهای اطراف آنها ایجاد نماید. این مهم معمولا با دوز موثر بسیار کمتری در مقایسه با توموگرافی کامپیوتری معمول در پزشکی (CT) به دست می آید.
بیماری های پری اپیکال با استفاده از CBCT، ممکن است زودتر از نماهای پری اپیکال قابل شناسایی باشند و اندازه واقعی، گسترش، ماهیت و موقعیت ضایعات قابل ارزیابی است.
شکستگی های ریشه، آناتومی کانال های دندانی و ماهیت واقعی توپوگرافی استخوان آلوئولار اطراف دندان قابل بررسی است. برش های CBCT جهت بررسی دندان ها قبل از انجام جراحی پری اپیکال مناسب هستند به طوریکه ضخامت استخوان متراکم و اسفنجی و همچنین انحراف ریشه ها در ارتباط با بافتهای اطراف به طور دقیق قابل تعیین است. ارتباط ساختارهای آناتومیک مانند سینوس ماگزیلاری و عصب دندانی- تحتانی با آپکس ریشه ها به طور آشکار قابل مشاهده است.
هدف این بررسی، بیان کاربردها و محدودیت های CBCT در برخورد با مشکلات اندودونتیک است.