مروری بر اثر پرتوها بر رویان و جنین
سپتامبر 5, 2015درمان برخی بیماری ها با رادیولوژی مداخله ای
سپتامبر 5, 2015رادیولوژی مداخله ای
علاوه بر بحث رادیولوژی دهان فک و صورت، روی مبحث رادیولوژی مداخله ای می خواهیم صحبت کنیم که رادیولوژی مداخله ای(اینترونشنال رادیولوژی) که به اختصار(IR) نامیده می شود،یکی از شاخه های تخصصی رادیولوژی است که با کمک مدالیته های رادیولوژی(فلوروسکوپی،سونوگرافی، سی تی اسکن و ام آر ای) و تکنیک های خاص و مهارت های بالینی بالا، تشخیص و درمان بیماریها صورت می گیرد. نام دیگر این رشته Surgical Radiology می باشد. در این روش، رادیولوژیست اینترونشن و تیم همراه با استفاده از مدالیته های رادیوگرافی،فلوروسکوپی،سی تی اسکن،سونوگرافی و ام آر آی ازعضو مورد نظر تصویربرداری نموده و وسایل و تجهیزات مرتبط با پروسیجر را به وسیله این مدالیته ها به محل هدایت کرده و نسبت به درمان آن اقدام می کند.
پروسیجرهای رادیولوژی مداخله ای شامل:
آنژیوپلاستی: این روش برای برطرف کردن تنگی و انسدادهای عروقی با استفاده از کاتترهای بالون دار کاربرد دارد.
استنت گذاری:استفاده از استنت(تیوب فلزی مشبک) یا فنر به منظور باز نگه داشتن مسیر جریان خون عروق، استنت گذاری نام دارد.
آمبولیزاسیون: استفاده از اجسام و وسایل آمبولیزه کننده در ایجاد انسداد مکانیکی و بستن مسیر جریان خون آمبولیزاسیون نام دارد. این وسایل شامل کویل و بالون و ذرات PVA ،میکروسفر،ژل فوم ،مواد اسکلروزان (الکل و اونیکس) می باشد. ابتدا تصویربرداری از شریان های مورد نظر، سپس تزریق ذره یا پارتیکل از طریق کاتتر انجام می شود، که باعث کاهش حجم خونرسانی و انسداد رگ مورد نظر می گردد.
کموآمبولیزاسیون: روشی است برای رساندن مستقیم داروهای شیمی درمانی به داخل تومور. شایع ترین کاربرد آن در تومورهای کبد می باشد. متاستازهای کبدی ناشی ازکولون، کارسینوئیدها، پانکراس، ملانومای چشمی و سارکوما با این روش قابل درمان هستند. در این روش حجم عظیمی از داروی ضد سرطان مستقیم وارد تومور شده و همزمان با آن جریان خون به تومور قطع می شود.این دو عمل همزمان باعث نابودی تومور می گردد.
کویل گذاری: ایجاد ترومبوز شریانی یا وریدی برای انسداد عروق به منظور عدم خونرسانی به محل،از بین بردن تومور،از بین بردن ارتباط بین دو محل و جلوگیری از پاره شدن محل و خونریزی کویل گذاری نام دارد.
تعبیه فیلتر اجوف تحتانی( IVC FILTER ): روشی است برای جلوگیری از انتقال لخته خون به شریان پولمونر، فیلتر در ورید اجوف تحتانی به طور موقت یا دائم کاشته می شود تا بیمار در معرض امبولی ریوی قرار نگیرد.
ابلیشن رادیوفرکوئنسی( RFA ) : روشی است برای درمان سرطان ها با استفاده ازکاتترهای مخصوص که تولید گرما می کنند وباعث نابودی سلول های سرطان می شوند.
کرایوابلیشن: استفاده از سرما به منظور کاهش سوخت و ساز سلولی،افزایش بقای سلول، کاهش التهاب، کاهش درد واسپاسم و انقباض عروقی می شود.
درمان لیزری وریدی: به سه روش لیزر،رادیوفرکوئنسی و اسکلروتراپی انجام پذیر است.
تعبیه کاتترهای همودیالیز: تعبیه کاتتر جهت پالایش مواد سمی خون در خارج از بدن به سه روش سیاهرگ،فیستول شریانی – وریدی،گرافت انجام می شود.
ترومبولیز: تزریق داروی ضد لخته به داخل شریان یا ورید جهت از بین بردن لخته ترومبولیز نام دارد.
ترومبکتومی: استفاده از کاتترهای مخصوص به نام Rotarex,Aspirex به منظور تراشیدن ترومبوز داخل شریان یا ورید و ساکشن آن به داخل کیسه مخصوص و رفع انسداد عروقی که دچار انسداد هستند.کاربرد آن در عروق پریفرال اندام تحتانی می باشد.
اسکلروتراپی: استفاده از مواد اسکلروزان به منظورآمبولیزاسیون اسکلروتراپی نام دارد.