خطرات ناشی از رادیوگرافی پانورامیک در اعضای حساس بدن(قسمت دوم)
مارس 5, 2016میزان تشعشعات محیطی و مفهوم حداکثر دوز مجاز در رادیوگرافی پانورامیک
مارس 8, 2016در مطب گذشته قسمت اول خطرات ناشی از رادیوگرافی پانورامیک در اعضای حساس بدن توضیح دادیم , در این مرحله قسمت دوم خطرات ناشی از رادیوگرافی پانورامیک در اعضای حساس بدن را توضیح می دهیم …
تیروئید :
در تکنیک پانورامیک ، غده تیروئید به مدت کوتاهی در معرض دسته پرتوی باریکی از اشعه ایکس قرار می گیرد که دوز متوسط آن 32 میلی رم می باشد . در حالی که احتمال وقوع سرطان تیروئید ،با دوز هایی در حد چند رم گزارش گردیده است .
Danforth و Gibbs ،خطر ابتلا به سرطان تیروئید ناشی ار تابش اشعه را به میزان 1 تا 4 مورد در هر میلیون رادیوگرافی پانورامیک گزارش نموده اند . لازم به ذکر است که سرطان تیروئید ایجاد شده به دنبال تابش اشعه بنرت کشنده می باشد .
بافت های هماتوپویتیک :
در مورد خطر تابش اشعه به مغز استخوان در تکنیک پانورامیک ،گزارشات اندکی وجود دارند . احتمال خطر ایجاد لوسمی با میزان اشعه دیده و همچنین دوز اشعه،مرتبط می باشد. جمجمه تقریبا 13 درصد و مندیبل کمتر از یک در صد کل مغز استخوان بدن را تشکیل می دهند .
در این تکنیک دوز متوسط تابش اشعه به مغز استخوان 17 میلی رم می باشد،در حالی که گزارشات حاکی از آنست که خطر ایجاد لوسمی به دنبال دوزهای تابشی نسبتا پایین به کل بدن (در حود 5 رم یا 500 میلی رم ) افزایش یافته است .
Danforth و Gibbs ،خطر ابتلا به لوسمی را در این تکنیک ،0.04 تا 0.06 مورد در هر میلیون گزارش نموده اند.
بافت های ژنتیک(بافت های مولد) :
این بافت ها،در نتیجه اشعه پراکنده ای که از سرو گردن خارج شده است ،تحت تاثیر قرار می گیرد و میزان این اشعه تقریبا 0.2 میلی رم (در صورت عدم استفاده از پیشبند سربی)
می باشد.این میزان در هنگام استفاده از پیشبند سربی که قفسه سینه و پشت بیمار را بپوشاند ، به 0.01 میلی رم کاهش می یابد و تا به حال هیچ گزارشی در مورد ایجاد اثرات مضر ژنتیکی به دنبال تابش دوز مذکور (0.01 میلی رم) وجود نداشته است.
Danforth و Gibbs ،خطر ایجاد نقض ژنتیکی در اولین نسل را 9 مورد در یک بیلیون رادیوگرافی پانورامیک گزارش نموده اند .