میزان تشعشعات محیطی و مفهوم حداکثر دوز مجاز در رادیوگرافی پانورامیک
مارس 8, 2016کاربرد رادیوگرافی پانورامیک در تشخیص ضایعات فکی
مارس 25, 2016در این مطلب می خواهیم در مورد حفاظت در برابر تابش اشعه در تکنیک رادیوگرافی پانورامیک توضیحاتی بدهیم ، با ما همراه باشید.
الف : حفاظت از بیمار :
استفاده از پیشبند های سربی در رادیولوژی دهان فک و صورت و رادیوگرافی پانورامیک و سی تی اسکن دندان ، میزان تابش اشعه به بافت های صورت را کاهش نمی دهد و تنها از رسیدن اشعه پراکنده به بافت های قفسه سینه و همچنین بافت های مولد (دستگاه تولید مثل ) جلوگیری می کنند .
در هنگام انجام رادیوگرافی پانورامیک ، باید پیشبند را بر روی سینه ، پشت و شانه های بیمار قرارداد تا آنها را کاملا بپوشاند و در نتیجه بیمار در برابر تابش اشعه محافظت گردد . ضمنا ، در صورت استفاده از پیشبند ، بیمار متوجه دقت اپراتور جهت به حداقل رساندن تابش اشعه می شود .
حفاظ ناحیه تیروئید که یقه ای شکل می باشد ( thyroid collars ) تابش اشعه به تیروئید را به میزان 40% کاهش می دهد . البته حفاظ مذکور در صورتی مورد استفاده قرار می گیرد که در تصویر رادیوگرافیک خللی ایجاد ننماید .
انجام یکسری روش های مناسب در تاریکخانه ، برای به حداقل رساندن دوز تابش اشعه به بیمار ضروری است زیرا در صورت عدم اجرای صحیح این روش ها ، ناگزیر از تکرار رادیوگرافی خواهیم بود .
در نهایت لازم است به کارکنان بخش رادیولوژی آموزش های مربوط به استفاده صحیح از دستگاه پانوامیک داده شود ، تا حتی المقدور ار تکرار رادیوگرافی مجدد جلوگیری شود .
ب : حفاظت از اپراتور :
اشعه پراکنده حاصل از دستگاه های پانورامیک نسبتا اندک می باشد ، که این امر به دلیل دسته پرتوی باریک اشعه و همچنین شکل حفاظتی است که بر روی کاست قرار می گیرد. مهمترین عامل در حفاظت از اپراتور در برابر تابش اشعه ، فاصله او از دستگاه در هنگام تابش اشعه می باشد . فاصله مناسب جهت به حداقل رساندن تابش اشعه ، حداقل 2 متر (6 feet ) از دستگاه رادیوگرافی بوده که دوزی معادل 0.025 میلی رم در این فاصله به اپراتور خواهد رسید .