ارتباط بين رادیولوژی دهان فک و صورت با سرطان تيروييد
می 5, 2015تکنیک سی تی اسکن دندان با اشعه مخروطی
می 5, 2015دلایل استفاده از رادیوگرافی پانورامیک به جای بایتوینگ
هر کدام از روشهای رادیوگرافی دندانپزشکی ویژگیها و کاربردهای خاص خود را دارند. رادیوگرافی پانورامیک و بایتوینگ دو رادیوگرافی مرسوم دندانپزشکی با کاربرد تشخیصی هستند…
هر کدام از این روش ها را به سادگی میتوان جایگزین روش دیگر کرد اما رادیوگرافی پانورامیک برتریهایی بر بایتوینگ دارد که در ادامه به مرور آنها میپردازیم:
۱-قابل قبولتر بودن رادیوگرافی پانورامیک برای بیمار: دلیل آن طرز نشستن یا ایستادن راحتتر بیمار است زیرا فقط یک بار لازم است این کار را انجام دهد. در حالی که در بایتوینگ ما حداقل نیازمند ۴ گرافی در پوزیشنهای مختلف هستیم که بعضی از آنها بیمار را در شرایط سختی قرار میدهد.
۲-نحوه استفاده آسانتر از پانورامیک برای دندانپزشک و کارکنان: تنظیم اشعه دستگاه برای باز کردن کنتاکت دندانهای خلفی در مقایسه با قرار دادن نگهدارنده فیلم زاویه تیوب و تکرار آن در بایت وینگ آسانتر است.
۳-سریعتر بودن مراحل انجام رادیوگرافی پانورامیک: مراحل انجام عکسبرداری در رادیوگرافی پانورامیک بسیار کمتراست. فقط کافی است دستگاه روشن و تنظیم شود و در آخر بایتبلاک در دهان بیمار قرار گیرد، پس از چند ثانیه عکس آماده خواهد بود.
۴-قدرت تشخیص بالاتر رادیوگرافی پانورامیک: تشخیص در رادیوگرافی پانورامیک ۵/۲ برابر سریعتر انجام میشود. همچنین تصاویر پوشش بهتری برای ضایعات استخوانی و پریاپیکال و ضایعات پاتولوژیک فکین.
۵-دوز اشعه کمتر رادیوگرافی پانورامیک: این دوز در رادیوگرافی پانورامیک ۴۰ درصد کمتر است. همچنین در عکسبرداری اطفال این دوز تا ۳۰ درصد کاهش مییابد. (این نتایج بر اساس مطالعات فیلم و اندازهگیری لابراتواری بهدست آمده است)
۶-کنترل عفونت کمتر رادیوگرافی پانورامیک: در روش بایتوینگ سنتی دندانپزشک موظف است بعد از هر بار استفاده برای هر بیمار پوشش سنسور را باز و بسته و نگهدارنده و هر قسمت در تماس با بیمار یا دستکش خود را ضد عفونی و پس از آن دستکش خود را عوض کند در حالی که در پانورامیک احتیاج به استفاده از دستکش یا ضد عفونی کردن دستگاه نیست و فقط پوشش بایت بلاک جایگزین میشود. در نتیجه وقت و هزینه کمتری صرف میشود .
تنها مشکل تصاویر پانورامیک در تشخیص پوسیدگیهای بین دندانی زمانی است که کنتاکتها باز نشده یا اورلپ شدهاند. در کل عموما به غلط بر این باورند این نوع تصویر برای پوسیدگیهای بین دندانی مناسب نیستند. یک تصور اشتباه این است که بایتوینگهای سنتی رزولوشن بهتری دارند در حالی که رزولوشن باعث تشخیص بهتر پوسیدگیهای بین دندانی نمیشود بلکه علت این امر خصوصیات تصویربرداری این تکنولوژی است.
در سال ۱۹۸۵ مطالعهای با استفاده از رزولوشن پایین رادیوگرافی پانورامیک اما با کنتاکتهای باز و استفاده از روش آماری کاپا انجام شد و تصاویر مهآلود رادیوگرافی پانورامیک با سرعت D فیلم بایتوینگ مقایسه و تعداد پوسیدگیهای قابل مشاهده در رادیوگرافی پانورامیک بیشتر اعلام شد.