تشخیص تومور استخوان با رادیولوژی
ژانویه 20, 2018نقش رادیولوژی در آسیب های ورزشی
ژانویه 27, 2018رادیولوژی ، سی تی اسکن و ام آر آی از جمله روش های عکسبرداری پزشکی می باشند.
هرکدام از این شاخه ها کاربردهای خاص خودشان را دارند. حتی شاید بسیاری از شما فکر کنید که با هر سه نوع عکسبرداری ذکر شده تجربه تصویربرداری داشته اید. اما تابحال به این موضوع هم فکر کرده اید که ممکن است این روش های عکسبرداری متفاوت باشند؟ در ادامه به بررسی هرکدام از این روش ها خواهیم پرداخت.
رادیولوژی چیست؟
رادیولوژی نوعی از تصویربرداریست که در آن میزان کمی از اشعه ایکس از بدن عبور کرده و از بدن عسکبرداری را انجام می دهد. از جمله کاربردهایی که در رادیولوژی مطرح می باشد، تشخیص صدماتی مثل شکستگی یا دررفتگی استخوان ها، بیماری هایی مثل پوکی استخوان، عفونت و یا تومورها نیز بررسی می شوند. در عکس های رادیولوژی قسمت هایی از بدن که متراکم تر می باشند، مثل استخوان، سفید می باشند. زیرا پرتوها از آن ها عبور نمی کنند. بعد از عسکبرداری متخصص رادیولوژی یا رادیولوژیست عکس های گرفته شده را بررسی کرده و از مشاهداتش گزارشی تهیه کرده و به پزشک در تشخیص بیماری کمک می کند.
مزایای رادیولوژی چیست؟
- ارزیابی صدمات وارده
- معمولا با هزینه کمتری صورت می گیرد؛ خصوصا در معاینه اولیه.
سی تی اسکن چیست؟
بسیاری از اسم سی تی اسکن می ترسند. اما باید بگوییم که نه جای ترس و دلهره دارد و نه جای تردید. زیرا سی تی اسکن هم همانند رادیولوژی طی 5 الی 20 دقیقه ای صورت می گیرد. البته این نوع رادیولوژی از کامپیوتر نیز بهره می گیرد و نمایی 360درکه از جزییات ساختارهای بدن نشان می دهد. تصاویری که در سی تی اسکن گرفته می شود، به صورت مقطعی می باشد و در آن واحد می تواند از استخوان، بافت های نرم و عروق خونی نیز عکسبرداری کند. با تصویربرداری دقیق از آسیب های وارده به بدن، تشخیص برای پزشک راحت تر می شود. همچنین مسائل مرتبط با سینه، ریه ها و سرطان هم با سی تی اسکن امکان پذیر می باشد.
سی تی اسکن به خانم های باردار و کودکان توصیه نمی شود، در صورتی که به تشخیص و تایید پزشک و ضرورت انجام آن باشد.
مزایای سی تی اسکن چیست؟
- بررسی مشکلات سینه و ریه ها
- عکسبرداری از بیمارانی که جسم فلزی در بدنشان دارند؛ بدون استفاده از مغناطیس
- تصویربرداری به صورت همزمان از استخوان ها، بافت نرم و عروق خونی
- شناسایی و تشخیص سرطان
- تشخیص و ارزیابی آسیب های وارده به استخوان ها
ام آر آی چیست؟
ام آر آی هم دارای یک میدان مغناطیسی قوی می باشد که سیستم پیشرفته کامپیوتری و امواج رادیویی را به صورت ترکیبی با هم دارد. در نتیجه تصاویری دقیق و به همراه جزییات از بدن خواهد گرفت؛ از جمله ارگان ها، بافت های نرم، استخوان ها و سایر اعضای داخلی بدن. معمولا در تصاویری که با ام آر آی گرفته می شود، واضح تر از سی تی اسکن می باشد. در MRI برخلاف رادیولوژی بیماری در معرض اشعه نیست.
بعد از اینکه تصاویر به صورت مقطعی یا قطعه قطعه صورت گرفت، تقریبا بعد از 30 دقیقه، بیمار مرخص می شود. فقط قبل از انجام تصویربرداری نکاتی می باشد که بیمار باید آن ها را رعایت کرده و در نظر گیرد. به دلیل میدان مغناطیسی در MRI، بیمارانی که دستگاه ضربان ساز قلب دارند، یا تتو کردند، یا ایمپلنت های فلزی در بدن دارند، ممکن است مجاز به استفاده از ام آر آی نباشند.
مزایای MRI چیست؟
- عکسبرداری بدون اشعه های رادیولوژی
- نمایش تفاوت بین بافت نرمال و غیر نرمال
- امکان عکسبرداری از ارگان ها، بافت های نرم و سای اعضای داخلی بدن