![](https://drbassiriradiology.ir/wp-content/uploads/2021/10/Magnetic-Resonance-Imaging-Technologist.jpg)
رزونانس مغناطیسی چیست؟
اکتبر 16, 2021![](https://drbassiriradiology.ir/wp-content/uploads/2021/10/Modern_3T_MRI.jpg)
خاصیت مغناطیسی در پلن عرضی
اکتبر 30, 2021وقتی یک میدان مغناطیسی خارجی به هسته وارد می شود و قطب های شمال و جنوب شان دقیقا هم جهت میدان نمی شوند.
محور پروتون های در حال چرخش در واقع با زاویه نسبتا کمی از حالت کاملا موازی با بردار میدان مغناطیسی خارجی نوسان یا حرکت می کنند.
این انحراف یا نوسان که پیشروی نامیده می شود شبیه چرخش یک فرفره است که هنگامی که سرعتش کم می شود به دلیل میدان جاذبه زمین در یک مسیر کاملا سرپا نمی چرخند.
چون محور فرفره چرخنده حول مسیر میدان جاذبه زمین و محور چرخش پروتون حول میدان مغناطیسی ایجاد شده نوسان می کند. یا منتقل می شود. به خاطر موقعیت های چرخش بالا و چرخش پایین، پروتون های چرخنده در موقعیت های چرخشی خود با یکدیگر نوسان کرده و مثل دو مخروط که انتها به انتها قرار داده شده باشند، دیده می شوند.
سرعت یا میزان انتقال، رزونانت یا فرکانس لارمور نامیده می شود که وابسته به نوع هسته ها و متناسب با شدت میدان میدان مغناطیسی خارجی است. فرکانس لارمور هیدروژن 42.58MHz در میدان مغناطیسی یک تسلا است، یک تسلا، 10000 برابر میدان مغناطیسی زمین است. میدان مغناطیسی مورد استفاده برای تصویربرداری MR بین 0.1 تا 4 تسلا است.
به طور خلاصه وقتی هسته ها تحت اثر نیروی یک میدان مغناطیسی خارجی قرار می گیرند دو تراز انرژی ایجاد می شود. چرخش بالا که در مسیر میدان و چرخش پایین که خلاف جهت میدان است. اثر ترکیبی این دو حالت انرژی یک مولفه خالص و ضعیف مغناطیسی یا یک بردار مغناطیسی موازی با میدان مغناطیسی ایجاد شده است.
وقتی انرژی در فرم موج الکترومغناطیسی در محدوده فرکانس رادیویی یک سیم پیچ مربوط به آنتن RF به سوی بافت حاوی پروتون (هسته های هیدروژن) که به وسیله یک میدان مغناطیسی ثابت خارجی (به وسیله آهنربای تصویربردار) در مسیر محور z ردیف شده اند هدایت شود، پروتون های بافت که فرکانس لارمور متناسب با موج الکترومغناطیس دارند، انرژی جذب کرده و از جهت تلقین شده به وسیله آهن ربای تصویربردار منحرف یا معکوس می شوند.
هر چه طول زمان پالس RF طولانی تر باشد، زاویه چرخش بزرگتر خواهد بود، اگر پالس، شدت یا طول مدت کافی داشته باشد، بردار خالص مغناطیسی بافتی را به پلن افقی (XY) می چرخاند که عمود بر جهت گیری طولی (محور Z) است و باعث می شود تمام پروتون ها در مکان خود منتقل شوند. این حالت پالس 90درجه RF یا یک زاویه چرخش 90 درجه خوانده می شود.
در حین یک دوره تصویربرداری MR، می توان پالس های متعدد RF با شدت های متفاوت و تعداد دفعات متفاوت بین تکرارهای پالس استفاده کرد.