رادیوگرافی دندان عقل
انواع دندان عقل
عموما سه نوع دندان عقل داریم:
دندان عقلی که به صورت کامل روییده است، دندان عقل نیمه نهفته و نهفته که زمانی به صورت نهفته و نیمه نهفته رشد میکند که استخوان فک فضای کافی برای رویش آن نداشته باشد.
هر نوع دندان عقل معمولا زیر استخوان فک یا بافت نرم رشد میکند که در مورد نیمه نهفته فقط بخش اندکی از آن از لثه درآمده است.
دندانهای عقل نهفته هم که باعث التهاب و تورم لثه، پوسیدگی خود دندان عقل یا دندانهای مجاور می شوند.
این دندان باید به طور کامل جراحی شود، چون اگر فقط قسمتی از آن خارج شود این قسمت میتواند بستر خوبی برای رشد باکتری را باشد. در نتیجه منجر به عفونت می شود.
همین عفونت باعث درد و تورم در فک و دهان میشود.
از دیگر مشکلات آن میتوان به از بین رفتن ریشه دندان آسیاب دوم، به وجود آمدن کیستها در اطراف دندان عقل، ضعیف شدن استخوان فک توسط دندان عقل نهفته و در نهایت بهم ریختگی دندانهای دیگر اشاره کرد.
یکی از عفونتهای دندان عقل نهفته پری کورونیت (pericoronitis) است. این عفونت اگر درمان نشود، ممکن است در داخل گردن و گلو پخش شود.
دندان عقل شایعترین دندان نهفته درفک است و اخرین دندانی است که رویش می یابد.
بهمین دلیل اغلب فضای رویشی کافی ندارد و نهفتگی, تغییرزاویه دندان ومجاورت باعصب دندانی درفک پایین , مجاورت به سینوس فکی در فک بالا , در این دندان شایع تر است .
به منظور بررسی وضعیت نهفتگی دندانهای عقل در فک بالا و پایین معمولا یک رادیوگرافی پانورامیک در خواست می شود.
اما برای بررسی وضعیت ریشه ها , مجاورت آناتومیک و درگیری آنها و نیز تحلیل ریشه دندانهای مجاور در اثر فشار رویش دندان عقل، نیاز به اسکن سه بعدی یا CBCT می شود.