
مشکلات فکی را می توان با رادیولوژی دندان تشخیص داد؟
سپتامبر 29, 2018
آیا اشعه های رادیولوژی خطرناک هستند؟
اکتبر 6, 2018رادیوگرافی پانورامیک چه محدودیت هایی دارد؟
رادیوگرافی پانورامیک که از اشعه های یونیزه شده با دوز بسیار پایین استفاده می کند، می تواند از داخل دهان عکس تهیه کند. معمولا توسط دندانپزشک یا جراح دهان و هر روز انجام می شود، حتی امکان دارد به تشخیص دندانپزشک زیبایی برای پروتز دندان، ارتودنسی و ایمپلنت تجویز شود.
این عکسبرداری نیاز به آمادگی های خاصی ندارد. فقط در صورت باردار بودن باید به پزشک اطلاع دهید. هر گونه طلا جواهرات اگر دارید، عینک یا اشیای فلزی، همه این ها در رادیوگرافی پانورامیک دخالت دارند. همچنین گفته می شود تا یک پرده سربی بپوشید تا از بقیه اعضای بدن در برابر اشعه محافظت شود.
فقط در رادیوگرافی پانورامیک ممک است برای برخی محدودیت هایی داشته باشد. اشعه پانورامیک اطلاعات دقیقی در مورد هر دندان یا بافت های نرم نمی دهد، مثل ماهیچه ها. معمولا برای ارزیابی استخوان ها و دندان ها استفاده می شود. به خاطر اینکه دهان منحنی شکل است، اشعه پانورامیک گاهی اوقات تصویر تاری می سازد که در آن اندازه گیری دقیق دندان ها و فک ممکن نیست. اگر دندانپزشک یا جراح نیاز به اطلاعات بیشتری داشت، احتمالا یک سی تی اسکن دندان یا ام آر آی تجویز می شود. احتمالا سی تی Cone Beam دندانی هم تجویز می شود که کاملا پیشرفته می باشد و برای بخش های خاصی از بدن در نظر گرفته می شوند.
کاربردهای معمول و رایج رادیوگرافی پانورامیک چیست؟
تصویربرداری پانورامیک معمولا توسط معاینه دندانپزشک و جراحان دهان تشخیص داده می شوند، زیرا ابزار تشیخص بسیار مهمی می باشند. یک بخش وسیعی از دهان را تشکیل می دهند و در نتیجه اطلاعات دقیقی از دهان درباره سینوس های ماگزیلاری، موقعیت دندان و دیگر اختلالات استخوانی می دهند. این معاینه همچنین برای ریختن یک برنامه درمانی برای دندان های مصنوعی تکه ای، ارتودنسی، کشیدن دندان و ایمپلنت ها استفاده می شود.
همچنین می تواند برای موارد دیگر دندانپزشکی نیز کاربرد داشته باشد :
- بیماری پیشرفته پریودنتال
- کیست های داخل استخوان فک
- تومورهای فکی و سرطان دهانی
- کشیدن دندان هایی مثل دندان عقل
- اختلالات فکی (همچنین مفصل تمپورومندبیولار یا اختلال TMJ نامیده می شوند)
- سینوزیت
در طی انجام رادیوگرافی و بعد از آن، چه چیزی را تجربه خواهید کرد؟
عکسبرداری به روش پانورامیک بدون درد می باشد و کاملال سریع و راحت انجام می شود. ممکن است در رادیولوژی های داخلی دهان بیماران توصیه شود، بیشتر به آن هایی که رفلکس دهانی حساسی دارند.
این روش از عکسبرداری چه مزایایی دارد؟ چه معایبی دارد؟
مزایا :
- هیچ اشعه ای بعد از عکسبرداری، در بدن بیمار نمی ماند.
- اشعه های ایکس معمولا هیچ عارضه جانبی به طور کلی در روند تشخیص این روش، ندارند.
- رادیوگرافی به روش پانورامیک، می تواند برای کودکان خیلی کوچک هم انجام شود، به خاطر اینکه فیلم داخل دهان کودک قرار نمی گیرد.
معایب :
- زنان باید همیشه دندانپزشک یا جراح دهان را از باردار بودنشان، مطلع کنند.